Prechladli ste? Tu je návod, ako sa z toho rýchlo dostať aj bez liekov!

Možno ste nevedeli, že počas roka obvykle čelíte nejakej ľahšej respiračnej viróze až 2 alebo 4-krát. Prechladnutie postihuje horné dýchacie cesty a obvykle sa šíri kvapôčkovou cestou, čiže kýchaním a kašľaním. Ako sa vyhnúť tomu, aby vás pripútalo na pár dní o posteľ?

Prechladli ste? Tu je návod, ako sa z toho rýchlo dostať aj bez liekov!
(zdroj: unsplash.com)

Dostatok spánku a vody

Prechladnutie určite nie je vážna choroba. Na začiatku sa obvykle objavuje únava, bolesť hlavy a následne sa pridajú príznaky ako ľahší kašeľ, zhoršenie čuchu, bolesť alebo škriabanie v hrdle či bolesť svalov. Pri prechladnutí nedochádza k vysokým horúčkam – ak ich máte, pravdepodobne už ide o chrípku. Pri správnej liečbe prechladnutia príznaky po pár dňoch ustúpia a človek je znova zdravý. Čo sa za takú správnu liečbu považuje? Určite oddych, pitný režim, vitamíny a prípadné liečivá na tlmenie sprievodných príznakov ako bolesť v krku a podobne. Ak však chcete ostať bez liekov z lekárne, skvelým pomocníkom môžu byť aj bylinky. A ktoré z nich odporúča na liečenie prechladnutia tradičná ľudová medicína?

Bylinky na dýchacie cesty

Nádchovník má svoj účel už v názve. Má skvelý protizápalový účinok blahodarný vplyv na horné dýchacie cesty. Zmierni vám aj upchatý nos a uľahčí dýchanie – stačí, ak sa budete napríklad naparovať nad jeho listami. Liečbu prechladnutia podporíte aj čajom z nádchovníka alebo kloktaním odvaru z neho. Na virózy sa hodí aj pľúcnik lekársky, ten tiež dostal názov vďaka svojim blahodarným účinkom na dýchacie cesty. Pomáha odhlieňovať a čaj z neho je skvelým pomocníkom pri dusivom kašli, ale aj pri dlhotrvajúcich pľúcnych ochoreniach.

Nielen na prechladnutie

Ak siahnete pri prechladnutí po materinej dúške, nemôžete urobiť chybu. Táto fialová kvetinka je skvelá na očistu dýchacích ciest a tiež podporu správnej funkčnosti hrdla. Pomáha aj pri zápaloch v ústnej dutine a tiež rôznych typoch kašľa. Zmierňuje dokonca aj bolesti hlavy. Podobne je na tom aj šalvia lekárska. Šalvia dokonca pomáha zmierňovať nielen príznaky prechladnutia, ale aj neželané prejavy menopauzy, nervozitu a oslabenie zubov. Má totiž skvelé dezinfekčné a protizápalové účinky a keď vás bolí hrdlo, nemôžete urobiť nič lepšie, než vypláchnuť si ňou ústa. Na záver ešte rumanček, alebo ľudovo nazývaný harmanček. Čaj z neho je dobrý nielen na kožné problémy, ale aj zmierni upchatie nosa a výtok z neho. Podporuje aj celkové zdravie dýchacích ciest a zároveň imunitu.