Nestíhate mäso rozmraziť? Možno ste nevedeli, že nemusíte!

Možno to poznáte – blíži sa čas obeda, vy ste sa rozhodli pripraviť len niečo rýchle a jednoduché a odrazu si uvedomíte, že kuracie mäso, ktoré ste chceli použiť, je ešte stále v mrazničke. Dá sa takéto mäso pripraviť aj bez rozmrazenia chutne a predovšetkým bezpečne? Verte alebo neverte, odpoveď je áno!

Nestíhate mäso rozmraziť? Možno ste nevedeli, že nemusíte!
Nestíhate mäso rozmraziť? Možno ste nevedeli, že nemusíte! (zdroj: unsplash.com)

Len kuracie a nikdy nie len v mikrovlnke

Pri príprave zmrazeného kuracieho mäsa treba mať na pamäti, že čas prípravy bude o 50 až 100 percent dlhší, než je čas prípravy takého istého mäsa v surovom, nezmrazenom stave. Musíte brať do úvahy aj niekoľko ďalších zásad: zmrazené kuracie mäso nikde nevarte v pomalom hrnci alebo v mikrovlnke. Nemuselo by totiž prejsť takzvanou bezpečnou teplotnou zónou, v ktorej sa likvidujú baktérie zo surového mäsa. Ak už mäso začnete rozmrazovať v mikrovlnke, následne ho treba uvariť hneď potom.

Bezpečná teplotná zóna je 74 stupňov Celzia

Pri príprave zmrazeného mäsa sa oplatí mať poruke kuchynský teplomer, aby ste si overili, že mäso skutočne dosiahlo bezpečnú vnútornú teplotu 74 stupňov Celzia. Najlepšie je pripravovať takéto mäso v rúre. Rátajte akurát s dlhším časom prípravy a nižšou teplotou, než je tá pri pečení čerstvého mäsa. Nahrejte teda rúru na 180 stupňov, umiestnite rošt do stredu rúry a vysteľte plech papierom na pečenie. Mrazené mäso tiež nezabudnite potrieť olejom, korením alebo omáčkami podľa vlastného výberu a piecť ho odokryté. Či je upečené, zistíte podľa odmerania teploty – ak má vnútri spomínaných 74 stupňov, je hotové.

Varené-mrazené

Mrazené kura môžete uvariť aj na varnej doske. Zvoľte radšej dusenie v omáčke alebo vo vývare, lebo restovanie by mohlo spôsobiť spálenie vonkajších častí mäsa, kým sa tie vnútorné dostatočne prehrejú. Kuracie mäso teda vložte do panvice alebo do hrnca, okoreňte podľa chuti a podlejte vývarom alebo omáčkou. Priveďte do varu, znížte teplotu a opäť si počkajte na vnútorných 74 stupňov. Pre predstavu vám to pri 115 – 170 g mäsa bez kosti zaberie približne 38 až 45 minút, zatiaľ čo pečenie rovnakého množstva zmrazeného mäsa 30 až 45 minút.