Tieto eko produkty rozhodne nesmú chýbať vo vašej kuchyni

Mať zelenú gastro prevádzku je v súčasnosti ešte jednoduchšie, ako si myslíte. Na trhu nájdete viaceré eko produkty a obalové materiály, ktoré vám pomôžu znížiť dopad na životné prostredie. Od energeticky úsporných spotrebičov, cez papierové tašky na vaše donášky a ekologické misky na polievku, až po BIO čistiace prostriedky. Ekologickú kuchyňu možno dosiahnuť jednoduchými zmenami a kúpou tých správnych produktov.

Tieto eko produkty rozhodne nesmú chýbať vo vašej kuchyni
(zdroj: unsplash.com)

EKO donášky

Okrem toho, že svojim zákazníkom poskytujete vynikajúce jedlo a nezabudnuteľné chvíle vo vašej reštaurácii, chcete im dopriať rovnako skvelý zážitok aj u nich doma. Počet ľudí, ktorí si objednávajú jedlo stále narastá, a preto vo vašej kuchyni nesmú chýbať obalové materiály. Menuboxy, misky na polievku a drevené príbory sú súčasťou zážitku z domáceho stolovania. Dôležité je, aby si jedlo zachovalo svoje vlastnosti, teplotu, vône, konzistenciu a chute. To sa vám podarí len so správnymi eko obalmi.

1. Ekologické alternatívy

Vaša reštaurácia by mala zvážiť výmenu plastových a polystyrénových obalov za ekologické alternatívy. Tie sú často vyrobené z recyklovaných materiálov, ktoré si vyžadujú menej energie a zdrojov na výrobu. Sú tiež biologicky rozložiteľné a kompostovateľné, čo znamená, že sa prirodzene rozložia a neskončia na skládke. Eko možnosti zahŕňajú aj plasty na rastlinnom základe, na báze kukurice, bambusu, pšenice, bagassy (vedľajší produkt pri spracovaní cukrovej trstiny) alebo drevnej buničiny. Používanie ekologických obalov pomôže vytvoriť pozitívny imidž vašej reštaurácie medzi spotrebiteľmi. Je to výhra pre vás aj pre planétu.

2. Misky na polievku

Sú špecifickým obalom. Ideálna miska je taká, z ktorej polievka nevytečie a zostane aj po dlhšom čase teplá. Vhodná pre všetky gastro prevádzky a hlavne ekologická polievková miska je vyrobená z hnedého kraftového papiera. Takýto obal je recyklovateľný a nemá negatívny dopad na životné prostredie. Navyše používanie výrobkov z recyklovaného papiera pomáha zachrániť stromy a šetriť vodu. Vyskúšajte tiež kompostovateľné misky z cukrovej trstiny. Môžete v nich prenášať pokrmy a tekutiny do 100 °C a dokonca ich dať aj do mikrovlnnej rúry a mrazničky. Sú vhodné na teplé a studené jedlá, odolné voči olejom a kvapalinám a biologicky rozložiteľné.

3. Papierové slamky

Určite ste už počuli o škodách spôsobených plastovými slamkami: znečisťujú pôdu, vodu, majú negatívny vplyv na prírodu a morský život. Našťastie existuje niekoľko fantastických alternatív. Papierové slamky sú jednou z nich. Sú vyrobené zo 100% celulózy. Stopercentná celulóza z čerstvých papierových vlákien v sebe obsahuje bariéru proti nasiakavosti a tak nehrozí, že sa vám slamka len tak ľahko rozpadne. Papier je ekologicky nezávadný a jeho spracovávanie či rozkladanie prírode neublíži tak, ako výrobky z iných materiálov. Papierové slamky bývajú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach. Dodajú vašim drinkom nádych estetiky bez pocitu viny.

4. Papierové tašky

Sú tašky, ktoré len tak niečo neroztrhne. Často bývajú vyrobené z tvrdeného papiera, zo stopercentnej celulózy, vrstvených lepeniek a recyklovaného papiera. Recyklovaný papier je jednou zo zložiek, ktorá sa v prírode ľahšie rozkladá a je možné z neho vytvoriť ďalší, úplne nový výrobok. Takéto tašky sa okrem donášok hodia aj do jedální, škôl, domácností, tiež na nákupy, na rôzne podujatia ako napríklad jarmoky, oslavy, cateringové akcie a festivaly. Elegantná papierová taška z tvrdeného papiera udrží aj ťažší náklad a jej jednoduchý vzhľad ju robí vhodnou aj na balenie darčekov.

5. Bambusové taniere a napichovadlá

Bambus je najrýchlejšie rastúca rastlina na svete, s rýchlosťou rastu 40 mm za hodinu! Jej hrubé vlákna v stonke sú pevné a ideálne na vytváranie udržateľných produktov. Obaly, príbory a napichovadlá z neho vyrobené sú zdravotne nezávadné, dostatočne pevné a zároveň sa dajú použiť znova a recyklovať. To z neho robí ideálny materiál pre gastro priemysel. Eko produkty z bambusu môžete využiť v reštauráciách, na oslavách, aj v prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Komerčný článok