Ceny rastú, tak nevyhadzujte potraviny: spracujte ich na 100 percent pri varení

Aktuálne čelí ľudstvo viacerým krízam, dôsledkom ktorých je aj zvyšovanie cien potravín. Avšak ku každej situácii sa dá postaviť rôznymi spôsobmi. Frflanie a ani plač do vankúša nepomôžu.

Ceny rastú, tak nevyhadzujte potraviny: spracujte ich na 100 percent pri varení
(zdroj: komerčný článok)

Ak patríte medzi tých, ktorí sa vždy snažia hľadať riešenia a sú tvorcami svojho života, potom aj zdražovanie vnímate ako výzvu, ktorá vás môže posunúť vpred.

Fakt, že ceny potravín rastú, neovplyvníte. Avšak svoj postoj áno. Riešení tejto situácie je viacero – začnite nakupovať vedome, sledujte dátumy spotreby a pri varení využite tyčový mixér s príslušenstvom. Vďaka nemu v priebehu niekoľkých minút spracujete zvyšky surovín i jedál do chutných a zdravých pokrmov.

Ceny rastú, tak nevyhadzujte potraviny: spracujte ich na 100 percent pri varení
(zdroj: komerčný článok)

Užitočné tipy, ako nevyhadzovať potraviny

Ročne sa v rámci Európskej únie vyhodia milióny ton jedla, pričom viac ako 50 percent pochádza z domácností. Ako je na tom Slovensko? Podľa štatistík pripadá na jedného Slováka 111 kg vyhodených potravín ročne. Ako túto nelichotivú štatistiku zmeniť a zároveň ušetriť?

Pred odchodom na nákup si spíšte zoznam potravín, ktoré potrebujete a nedávajte do košíka nič navyše. Všímajte si dátumy spotreby a naučte sa rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Dôležité je tiež správne uskladnenie potravín v chladničke a varenie primeraných porcií jedál.

Ak vám pokrm alebo zvyšky surovín zostanú, podľa možnosti ich zamrazte, dajte vysušiť (napríklad ovocie), alebo z nich vytvorte nápadité jedlá. Pri tejto činnosti sa vám zíde ponorný mixér.

Ponorný mixér ako pomocník pri vytváraní pokrmov, ktoré šetria peňaženku

Skôr, ako sa rozhodnete vyhodiť potraviny do bioodpadu, popremýšľajte, či by sa z nich nedalo niečo pripraviť. Stačí mať k dispozícii správne informácie, zapojiť fantáziu a tyčový mixér. Práve ten urobí veľkú časť práce za vás. Keďže vám to chceme trošku uľahčiť, máme pre vás niekoľko inšpirácií.

Z prezretého ovocia urobte smoothie

Z prezretých banánov, otlčených jabĺk so zošuverenou šupkou a štvrťky ananásu v chladničke, ktorý už nikto nechce zjesť, pripravte smoothie. Podľa chuti do neho pridajte zelenú listovú zeleninu, vanilku či škoricu.

Smoothie zhotovíte behom niekoľkých minút vďaka ponornej mixovacej nohe, ktorá je súčasťou príslušenstva tyčového mixéra značky Braun. Poradí si aj s tými najtvrdšími surovinami.

Zvyšky zeleniny sa hodia na prípravu pyré

Zvyšky zeleniny, napríklad cukety, tekvice, brokolice či karfiolu, sa hodia na prípravu pyré. S nadstavcom na pyré a kašu k ponornému mixéru Braun máte pyré hotové bez námahy.

Sušienky a cereálie poslúžia ako základ pre sladké maškrty

Staršie sušienky a zvyšky cereálií použite ako základnú surovinu na spodnú vrstvu nepečených dezertov, alebo ich dajte do sladkých guličiek, spolu s orechmi a sušeným ovocím. Tyčový mixér so sekacím nadstavcom si poradí aj s tvrdými surovinami.

Suché pečivo je stvorené na strúhanku

Sekací nadstavec je vhodný aj na rozdrvenie suchého pečiva. Aj tým, že chlieb a rožky nevyhodíte do bioodpadu, ale ich necháte vysušiť, získate kvalitnú strúhanku.

Zvyšky ryže poslúžia ako základ pre ryžový nákyp

Ako pripraviť nákyp zo zvyškov ryže? Ryžu zalejte mliekom a priveďte k varu. Keďže je uvarená, nepotrvá dlho, kým mlieko vsiakne. Potom pomocou šľahacej metly v jednej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, v druhej bielky. Žĺtkovú zmes pridajte do ryže spolu s ovocím a na záver primiešajte ¾ bielkovej zmesi. Všetko dajte na plech a navrch navrstvite zvyšok peny z bielok. Pečte dozlatista.

Komerčný článok